Tips om uw dak te onderhouden

Zo kun je het beste je dak onderhouden

Het onderhouden van je huis is van groot belang. Je wilt niet steeds na een korte periode zitten met ongewenste kosten voor lekkage, schimmel aan de binnen- of buitenkant van je huis of omstandigheden die de waarde van je woning kunnen verminderen. Eén van de elementen van je huis die veel onderhoud vraagt is je dak, die uiteraard gevoelig is voor externe omstandigheden zoals het weer. Harde wind, regen of vorst kunnen het dak aantasten en dat kan vervelende gevolgen hebben. Het is daarom van belang het dak van je huis altijd goed te onderhouden. Hier lees je hoe je dat kan doen en waarom.

Voorkom lekkage of renovatie van je dak

Met het optimaal onderhouden van je dak kun je voorkomen dat je op termijn lekkage krijgt, reparatie daarop vereist is of zelfs overgegaan moet worden op dakrenovatie. Allerlei vervelende gevolgen die voorkomen hadden kunnen worden. Je kunt er voor kiezen om je dak zelf te onderhouden. Jaarlijks kun je daarvoor zelf op het dak klimmen, om zodoende je dak te controleren op schone afvoerleidingen van hemelwater, beschadigingen aan de dakbedekking (zoals kapotte dakpannen) en eventuele punten van je dak waar lekkage zou kunnen ontstaan.

Onderhoud aan je dak uitbesteden

Uiteraard kun je onderhoud aan je dak uitbesteden. Als je niet zeker weet waar je op moet letten, of je twijfelt over de huidige staat van je dak, dan kan een professioneel bedrijf je daar goed bij helpen. Zij vinden de kwetsbare onderdelen van je dak in een handomdraai en helpen je snel van de potentiële problemen af.

Zowel platte daken als schuine daken kunnen onderhoud nodig hebben, maar over het algemeen zijn platte daken gevoeliger voor lekkage. Onderhoud van het platte dak en goede isolatie hiervan zijn daarom van groot belang. Schuine daken hebben vaker te maken met vuil in de afvoer van het hemelwater of beschadigde dakpannen onder invloed van weersomstandigheden.