Vochtbestrijding

Het belang van optimale vochtbestrijding

Je huis heeft zowel van binnen als buiten te maken met de toevoer of het gebruik van water. Zelf gebruik je water of creëer je waterdampen bij het koken, de afwasmachine of tijdens het douchen. Natuurlijke omstandigheden, zoals regen of grondwater, zorgen voor de externe toevoer van water richting je huis. Vaak zorgen de leidingen voor een goede afvoer van al dit vocht, maar goed onderhoud of bestrijding is periodiek nodig om dit zo te houden.

Waartegen moet je huis beschermd zijn?

Eén van de grootste factoren van vochtschade ligt extern. Regen, sneeuw of vorst zorgen voor aantasting van muren of waterleidingen, die in de loop van de tijd risico’s met zich meebrengen. Zowel op schuine daken, platte daken als verticale muren is vochtdoorslag mogelijk, mocht de isolatie van je huis niet meer optimaal werken. Je kunt je muren daarom laten impregneren, waardoor vocht van buiten of aantasting door schimmel geen kans meer maakt. Ook dien je de afvoerleidingen goed te onderhouden en eens in de zoveel tijd schoon te maken.

Grondvocht kan zorgen voor aantasting van de waterleidingen onder je huis. Vaak komt lekkage dan ook vanuit de ondergrond, omdat hier water (extreem) wordt verwarmd voor douchen of het afwassen. Als scheurtjes ontstaan in de leidingen, kan dit snel zorgen voor grotere gaten en dus lekkage. Gevolgen hiervan zijn bijvoorbeeld snel verlies van warm water in je huis of aantasting van je centrale verwarming.

Professionele hulp

Vochtschade voorkomen kun je voor een deel zelf doen, vochtbestrijding is echter iets waar je professionele hulp bij nodig hebt. Een vakman gaat bij vochtbestrijding snel en effectief te werk. De meest voorkomende plekken van overmatig vocht zijn de kelder, muren en kruipruimtes. Met het juiste materiaal van een professional is de precieze plek van de vochtschade snel op te sporen en ben je snel van de problemen af.